Autisme

 • Rustig tijd om na te denken.
 • Een duidelijk tijdskader.
 • Structuur in de sessie.
 • Geen zorgen over hoe je het sociale contact precies vormgeeft.
 • Heldere taal.
 • Weten wat er gaat gebeuren en waar je naartoe gaat.

Deze dingen kunnen heel belangrijk zijn als je een vorm van autisme hebt. Of trekken van autisme. Of een vermoeden van.

Iedereen kan tegen een probleem aanlopen. Misschien hangt het met autisme samen. Maar dat hoeft niet. Hoe het ook zij, als je zou besluiten om in therapie te gaan of coaching te nemen, dan wil je dat je therapeut/coach verstand heeft van autisme. Zodat je bepaalde dingen niet uitgebreid hoeft uit te leggen. Zodat er rekening  wordt gehouden met je voorkeuren.

Vanuit mijn studie en professie had ik al kennis over autisme. Later heb ik ook en persoonlijke betrokkenheid gekregen toen bleek dat mijn zoon PDD-NOS heeft. Mijn man heeft ASS en ADHD en mijn dochter heeft ADHD. Vanzelfsprekend heb ik me nog meer verdiept in het onderwerp. Inmiddels heb ik een kleine bibliotheek in huis ;-). Bij het instituut van Colette de Bruin ben ik opgeleid in Auti-communicatie volgens de methode Geef me de 5. 

De Pillarmethode gebruik ik om het leven met autisme in een ontwikkelingskader te zetten. Iedereen ontwikkelt zich gedurende zij hele leven. Bij autisme gebeurt dit op een bijzondere manier. Het is goed om daar rekening mee te houden.

Door mijn eigen ervaringsdeskundigheid als “partner van”  kan ik andere “partners van” goed begrijpen. Ik weet hoe belangrijk het is om erkenning en steun te ontvangen bij het eigen proces van acceptatie, verwerking, communicatie en goed voor jezelf zorgen. Ik doe dat vanzelfsprekend met veel betrokkenheid en heb maar een half woord nodig.

Alle werkvormen die je op deze website tegenkomt kunnen voor mensen met autisme en hun naasten worden ingezet. Het maakt niet uit of die werkvormen regulier of complementair zijn. Aanpassingen zijn altijd mogelijk als het nodig is.

Met name de online hulp is heel erg geschikt voor voor mensen met autisme. De schrijftherapie stelt je in staat om grondig aan jezelf te werken. In je eigen tempo, op je eigen vertrouwde plek, op een zelf gekozen moment. Je kunt echt de diepte in gaan en zo vooruitgang boeken. Het online karakter zorgt er als vanzelf voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over een aantal sociale aspecten binnen het therapeutische contact. Daar ben je weinig energie aan kwijt. Die energie steek je in jezelf.

Contact via Skype vrijwaart je van de noodzaak om iemand steeds aan te kijken. Dat is oké. Misschien speelt het helemaal niet voor je, maar als dat wel zo is, dan is deze manier van werken dus heel handig. Mijn ervaring is dat Skype zorgt voor een verhoogde concentratie en dus ook voor verhoogde kwaliteit van het gesprek.

Ook van Mindfulness is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het heel goed werkt voor mensen met autisme. Annelies Spek heeft onderzoek gedaan. Bekijk het filmpje maar even, dan kom je meer te weten.

Je kunt bij CommuCare niet terecht voor officiële diagnostiek omtrent autisme.  Wel kan ik met je meedenken over de vraag of je wel/niet een diagnose wil laten stellen. Ook kan ik je doorverwijzen naar instellingen die wel aan officiële diagnostiek doen.

Om een idee te geven: ik kan van dienst zijn bij o.a. de volgende vraagstukken:

 • Hoe kan ik mijn functioneren op het werk verbeteren?
 • Moet ik op mijn werk bekend maken dat ik autisme heb?
 • Hoe kan ik mijn partnerrelatie verbeteren?
 • Hoe kan ik mijn sociale contacten uitbreiden en/of verbeteren?
 • Hoe kan ik nog meer een goede vader/moeder zijn?
 • Hoe kan ik omgaan met stress en deze zo goed mogelijk reduceren of vermijden?
 • Hoe kan ik mijn leven op een zo goed mogelijke manier vormgeven?
 • Hoe kan ik onprettige herinneringen, die nog steeds op een ongewenste manier invloed hebben op mijn leven, het beste verwerken?

 

 
Lorem dapibus diam elit. mi, sed