Bach Bloesem Remedies

 

Wat zijn Bach Bloesem Remedies?

bach-foundationDe 38 Bach Bloesem remedies  vormen een eenvoudige en natuurlijke manier om gezondheid en geluk te bevorderen. De set die Dr. Bach heeft ontwikkeld bestaat uit 38 extracten van bloemen van wilde planten, struiken en bomen. De bloesems zijn niet giftig, hebben geen ongewenste bijwerkingen, zijn niet gewoonte vormend of verslavend. Ze kunnen in combinatie met andere therapievormen of medicatie worden ingezet. Bij een combinatie is wel altijd het advies om overleg te hebben met de andere arts/hulpverlener.

'Een klein meisje heeft besloten om voor haar moeders verjaardag een schilderij van een huis te maken. In haar hoofdje staat het huis al op papier; ze weet tot in de kleinste details hoe het moet worden, ze hoeft het alleen nog maar te schilderen. Zo goed als ze kan voert ze haar idee uit. Het is een kunstwerk omdat het helemaal van haarzelf is, iedere penseelstreek is een uiting van haar liefde voor haar moeder, ieder raam, iedere deur wordt op papier gezet met de overtuiging dat deze daar hoort en nergens anders. Zelfs als het huis op een hooiberg lijkt, is het het meest volmaakte huis dat ooit geschilderd is: het is zo mooi omdat de kleine kunstenares haar hele hart en ziel, haar hele wezen in haar werk gelegd heeft. Dit is gezondheid, dit is succes, dit is geluk en ware dienstbaarheid. Geïnspireerd door liefde en in volmaakte vrijheid dienen op onze eigen manier. 

Als er echter iemand tegen haar zou zeggen: lees meer “waarom schilder je het raam niet hier en de deur daar” en “en het tuinpad moet natuurlijk zo lopen”, zou het kind haar belangstelling voor het werk volkomen kunnen verliezen; ze wordt misschien boos, prikkelbaar, ongelukkig, bang om die suggesties niet op te volgen; misschien begint ze een hekel aan de tekening te krijgen en verscheurt ze haar – de reactie zal afhangen van wat voor kind het is. Het uiteindelijke resultaat is misschien een huis dat inderdaad op een huis lijkt, maar het is onvolmaakt, mislukt, omdat het de interpretatie van de ideeën van iemand anders is, niet van die van het kind. Dit is ziekte, de reactie op een verstoring. Dit is een tijdelijk falen, dit is ongeluk en het doet zich voor als we anderen zich laten bemoeien met ons levensdoel, en twijfel, angst of onverschilligheid in onze geest laten planten.'

Edward Bach

Wie was dr. Bach?

Dr Edward BachDr. Edward Bach, geboren in 1886, was meer dan twintig jaar werkzaam als arts, bacterioloog en homeopaat in London. Zijn missie in het leven was het vinden van een eenvoudig, volledig natuurlijk genezingssysteem, dat gericht was op het bevorderen van gezondheid, in plaats van het bestrijden van ziekte.
Hij was erg intelligent, had bijzondere intuïtieve vermogens en studeerde met grote inzet. Daardoor kwam hij tot het inzicht dat de oorzaak van ziekte niet in de eerste plaats lag in lichamelijke symptomen, maar meer in de negatieve psychische gemoedstoestanden waar een mens aan kan lijden.
De laatste 6 jaren van zijn leven heeft hij dan ook geheel gewijd aan het vinden van de geneeskrachtige planten in de natuur. Toen hij in 1936 overleed verklaarde hij dat het systeem van 38 bloesemremedies compleet was. In het huisje waar hij woonde, Mount Vernon, is vandaag nog steeds het Bach Centre gevestigd. De bloesemremedies worden daar op exact dezelfde wijze geprepareerd als dr. Bach heeft voorgeschreven. Ze worden inmiddels al meer dan 60 jaar gebruikt en wereldwijd verspreid.

Wat is de filosofie achter de remedies?

Volgens de filosofie van dr. Bach kan een mens zichzelf genezen. Hij schreef dan ook een boek met de titel “Heal Thyself.” Bach ging ervan uit dat een mens is samengesteld uit verschillende niveaus. Het stoffelijke lichaam is het meest zichtbaar en tastbaar. Onze gedachten, emoties en gevoelens vormen onze persoonlijkheid. Voorts bestaat er nog een zielsniveau, waar de innerlijke leiding van “het hogere” vandaan komt. Op zielsniveau is een persoon op de hoogte van het pad dat het beste is voor hem/haar. De informatie die van het zielsniveau afkomstig is, wordt ingekleurd door de persoonlijkheid, die een lichaam heeft dat kan handelen.
Wanneer er sprake is van ziekte, een negatieve emotie of een ongemak, dan is dit volgens dr. Bach een blokkade of een verstoring op het niveau van de persoonlijkheid. In feite voert de persoonlijkheid niet uit wat er op zielsniveau als de meest passende weg wordt ingegeven. Dit leidt tot disbalans. Bach had de bijzondere visie dat het niet werkzaam is om de kwaal te bestrijden. In plaats daarvan had hij het inzicht dat de persoon contact zou moeten maken met transformerende kwaliteiten, die tegenovergesteld zijn aan de kwaal.

Voorbeelden:

  • Wanneer iemand bang is (negatieve emotie), dan heeft hij een innerlijk tekort aan moed (positieve kwaliteit).
  • Wanneer iemand zorgelijk is, heeft hij vertrouwen nodig.
  • Wanneer iemand gespannen is, moet hij zijn ontspanning zien te vergroten, etc.

bach bloesem remedies

De 38 bloesemremedies belichamen elk een genezende kwaliteit, ofwel hulpbron. Wanneer iemand een remedie inneemt, zal de remedie helpen de emotionele blokkade te overstijgen. Wanneer de negatieve gemoedstoestand is verdwenen en de harmonie is hersteld, zal het zelfgenezende vermogen van de mens een stimulans krijgen. Op deze manier kan ook het lichaam geleidelijk aan weer naar een gezonde en evenwichtige toestand bewegen. Dr. Bach vond het van het grootste belang om een zieke mens als persoon te behandelen, niet alleen te letten op de uiterlijke symptomen. Ook hebben de Bach Bloesem remedies een grote preventieve waarde. Door de harmonie en gezondheid op het emotionele/energetische niveau te bevorderen, kunnen ziekten in het lichaam worden voorkomen, wat altijd beter is dan achteraf genezen.
Belangrijk: Bach bloesem therapie pretendeert niet alle ziekten te kunnen genezen, hoewel er wel vele bijzondere gevallen van genezing beschreven zijn. Bach bloesems helpen wel de (geestelijke) pijn te verlichten, het vertrouwen te bevorderen en het herstellingsproces te versnellen. Bij terminale patiënten zijn de remedies van grote waarde bij het in harmonie dragen van de ziekte en het stervensproces.

Wat mag je van de remedies verwachten?

Het effect dat de remedies op het menselijke systeem hebben is niet altijd precies te voorspellen. Sommigen ervaren een vrijwel onmiddellijke verlichting, bij anderen duurt het veel langer voordat een verandering merkbaar is. Dit alles is afhankelijk van iemands gevoeligheid, de fase van ontwikkeling waarin iemand zich bevind en hoe lang een klacht reeds bestaat.
Soms komt er na een duidelijke vooruitgang toch een stilstand of zelfs een terugval. Soms kunnen andere conflicten naar boven komen, die als het ware “onder” het meest zichtbare probleem verscholen lagen. Deze nieuwe gemoedstoestanden kunnen dan op hun beurt weer behandeld worden met andere Bloesem remedies.
Het rendement van het ontwikkelingsproces van de mens hangt af van zijn persoonlijke intentie om te groeien. Het is niet altijd plezierig of gemakkelijk om de realiteit binnen onze persoonlijkheid onder ogen te zien. Dat we egocentrisch, kritisch, onzeker, bang, afwezig, bazig of trots zijn. Bach Bloesem remedies helpen dus ook om ons persoonlijke bewustzijn te vergroten, zodat we de voor onszelf juiste weg kunnen bewandelen.

Hoe weet je welke Bach bloesem remedie(s) je nodig hebt?

Dr. Bach heeft de 38 remedies in 7 groepen ingedeeld. Iedere groep vertegenwoordigt een fundamenteel conflict, dat ons belemmert trouw aan onszelf te zijn. Het geeft de “grondtoon” aan van de emotionele toestand waar iemand in kan verkeren. Dit kan belangrijk zijn bij het selecteren.

  • Angst
  • Onzekerheid
  • Onvoldoende interesse in het hier en nu
  • Eenzaamheid
  • Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën
  • Moedeloosheid en wanhoop
  • Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

Om precies de juiste remedie(s) te kunnen selecteren, is het nodig kennis te nemen van de 38 bloesems van Bach. Wanneer je jezelf herkent in een van de beelden die Bach heeft beschreven, dan kun je ervoor kiezen de druppels te gebruiken. Dit is volkomen veilig, aangezien de bloesems alleen hun invloed laten gelden op het energetische lichaam. Mocht een gekozen bloesem niet van toepassing zijn, dan heeft hij eenvoudigweg geen effect.

Ik (Renate) ben zelf opgeleid in de Bach remedies en ook vanuit mijn eigen ervaring heb ik een gedegen kennis opgebouwd over de Bach bloesems. Ik adviseer je dan ook graag bij het vinden van de juiste remedie(s) door middel van een gesprek.

Hoe wordt een remedie klaargemaakt?

Per gekozen remedie worden twee druppeltjes van de originele voorraadfles in een pipetflesje gedruppeld een aangevuld met bronwater zonder koolzuur. De gebruiker neemt dus een verdunning in.

Zijn Bach bloesem remedies vergelijkbaar met homeopathie?

De verdunning is inderdaad vergelijkbaar met homeopathie, maar niet hetzelfde. Bach remedies zijn namelijk niet giftig.

Hoe vaak, hoeveel en wanneer mogen de remedies te worden ingenomen?

Een gebruiker moet minimaal vier keer per dag vier druppels innemen. Bij het opstaan en voor het slapen gaan, en nog twee keer tussendoor. Maaltijden zijn geschikte momenten, omdat de innamen dan mooi over de dag verspreid liggen. Laat het pipetje niet met het mondslijmvlies in aanraking komen, vanwege de hygiëne. De gebruiker mag gerust meer dan de minimale dosis innemen, naar behoefte. Het is niet namelijk mogelijk om bij Bach druppels te overdoseren. Een pipetflesje is 2-3 weken houdbaar vanwege de bederflijkheid van het water. De Bach druppels zelf blijven zeer lang goed, omdat ze op basis van alcohol zijn geconserveerd.

Waar kan ik de remedies kopen?

De Bach Bloesem remedies zijn te koop in reformzaken, drogisterijen en bij de betere apotheek. Alle remedies zijn afzonderlijk verkrijgbaar of als complete set van 38 remedies aan te schaffen. Zie voor meer informatie eventueel ook de website van TS Products, de officiële importeur van Bach Flower Remedies in de Benelux. De Bach bloesem voorraadflessen zijn tegen een aantrekkelijke prijs ook bij CommuCare verkrijgbaar.

Hoe lang moet je de Bach remedies gebruiken en wanneer kun je resultaat verwachten?

Hoeveel tijd het kost voordat iemand een effect opmerkt kan zeer verschillend zijn. Meestal gesproken is een verschil binnen 2 weken merkbaar. Soms is er al binnen een paar dagen verlichting voelbaar. Kinderen en dieren reageren doorgaans (veel) sneller dan volwassenen. De remedies kunnen langdurig worden ingezet, totdat de kwaal is overstegen. Sommige remedies die preventief worden ingezet worden ook langdurig gebruikt.

 
luctus consequat. nec ut tempus consectetur