Wat is innerlijke ballast eigenlijk?

Ik neem je mee op een kleine filosofische toer. Met een definitie:

Innerlijke ballast is alles wat je meedraagt (uit het verleden of anderzijds) dat je tegenhoudt om je stralende zelf te zijn.

Je stralende zelf? Ik hoor je denken. Is dat niet wat zweverig?

Ja misschien. Maar zo zit het wel. Je stralende zelf is degene die je bent wanneer je je door niets laat tegenhouden om te zijn wie je werkelijk bent. Ben jij je Stralende Zelf op dit moment?

Zonder innerlijke ballast is iedereen een stralend zelf. Dat is de menselijke natuur. Bij een stralend zelf is het innerlijke lampje aan en de donkere dingen des levens voelen ‘lichter’. Alleen al omgaan met iemand die zijn licht aan heeft is helend. Ooit een stralend zelf ontmoet?

Je hoeft maar naar een gezonde, pasgeboren baby te kijken. Of naar iemand die helemaal, maar dan ook helemaal, opgaat in het moment. Stralende zelven helpen de wereld. De duisternis kan zo’ n innerlijk licht wel dimmen, maar nooit volledig doen verdwijnen. Maar het innerlijke licht, zeker als het in kracht toeneemt, kan wel de duisternis wegvagen. Dat geldt voor iedereen. Dus ook voor jou.

Ik heb een vraag. Het lijkt een gewone vraag, maar dat is het niet.

De vraag is: wie ben je?

Wat is jouw antwoord op die vraag? Stel dat je rustig met je aandacht naar jezelf (naar binnen) zou gaan en zou laten opkomen wat er komt.

‘Wie ben je?’

Doe maar. Er komt altijd wel iets. Wat er ook in je opkomt, het is prima…

Oké.

En als je dan nog eens écht met je aandacht naar binnen gaat, en die vraag serieus aan jezelf stelt: ‘Wie ben je écht?’ Doe maar. En dan nog eens. En nog eens.

Wat kwam er vervolgens in je op?

Merkte je dat je, naar mate dat je vraag vaker stelde, een soort van verdieping kreeg? Alsof je, qua gevoel, meer in contact kwam met je echte zelf?

Ik doe een voorspelling. Wat er ook als antwoord in je opkwam, het zal nooit de hele lading dekken. Je bent namelijk altijd méér dan je antwoord kan weergeven.

Je bent meer dan je alleen je naam;

Je bent meer dan je alleen je beroep;

Je bent meer dan alleen je rol van dochter/zoon/moeder/vader/broer/zus/ echtgenoot/vriend(in)/collega etc.

Je bent meer dan alleen je prestaties of je bezit;

Je bent meer dan alleen die eigenschap van je;

Of welk label je maar aan jezelf hebt gehangen, positief of negatief.

 

Als je het zo bekijkt, zou het zomaar kunnen dat je aardig veelomvattend bent, nietwaar? Wie jij bent valt niet in woorden te vatten.

Ooit bij stil gestaan? Dat je zo ‘groots’ bent? Nee? Doe maar even 😉

Heel goed! En geloof je het zelf ook? Echt? Ja? Nee?

Wat je antwoord ook is, het is goed. Misschien ben je per ongeluk al wat innerlijke ballast tegengekomen, waar je los van wil komen. Nog even geduld. In de loop van dit programma leer ik je hoe je dit kunt doen.

Voor nu: einde van deze kleine filosofische toer.

Scroll naar boven