Nog een level hoger

Waarschijnlijk heb je gemerkt dat er bij de ‘aandachtsoefening met een probleem’ emoties en sensaties in je ervaring langskwamen. Dat is een natuurlijk iets. Heb je ook gedachten opgemerkt? Dingen die je tegen jezelf zegt? Ook dat is heel gewoon. Het gebeurt bij de meesten mensen.

Sommige gedachten zijn heel duidelijk beladen. Je hoeft ze maar te denken en daar zijn de emoties en sensaties alweer, volop aanwezig. Herkenbaar?

Er is in de psychologie al veel geschreven over oorzaak en gevolg. Sommigen weten zeker dat gedachten emoties veroorzaken. Door je gedachten aan te passen, kun je dus je emoties besturen. Daar zit een grote kern van waarheid in. Er zijn echter ook deskundigen die beweren dat emoties juist bepaalde gedachten oproepen. Ook daar zit wat in. Het lijkt er sterk op dat de wetenschap daar voorlopig nog niet uit is. Mijn eigen ervaring geeft aan dat gedachten en emoties elkaar wederzijds beïnvloeden. Het is in ieder geval functioneel om aan beide zaken binnen je innerlijke ervaring aandacht te besteden. Je zult ontdekken dat zowel gedachten, als sensaties en emoties de neiging hebben te transformeren als je er aandacht aan geeft.

Neem nu nog eens het onderwerp erbij dat je hebt bewerkt met de aandachtsoefening van het vorige hoofdstuk. Ga eens na welke gedachten bij dat probleem horen. Gebleken is dat de meeste mensen gedachten maken en problemen ervaren in vier grote themagebieden. Je vindt ze in de lijst hier beneden.

Loop, terwijl je het probleem van jouw keuze in gedachten houdt, het lijstje aan de linkerkant eens door en kijk of je herkent in één of misschien wel meerdere van de beladen gedachten.

Zo ja, noteer deze gedachte dan voor jezelf.

Als jouw gedachte niet met de juiste woorden in de lijst weergegeven wordt, dan schrijf je hem vanzelfsprekend op zoals jij hem in woorden zou uitdrukken. Ook gedachten die helemaal niet terugkomen in de lijst mag je natuurlijk noteren.

Thema verantwoordelijkheid/schuld

Beladen gedachten Positieve gedachten
Ik ben schuldig (ik had iets moeten doen) Ik heb gedaan wat ik kon
Ik heb iets verkeerds gedaan Ik heb ervan geleerd, ik kan ervan leren
Ik verdien de dood Ik verdien te leven
Ik ben niet te vertrouwen Ik ben te vertrouwen

Thema zekerheid/overleven

Beladen gedachten Positieve gedachten
Ik ga dood Het is voorbij, ik heb het overleefd
Ik ben in gevaar (het is met mij gedaan) Het is voorbij
Ik heb geen controle Ik heb nu controle
Ik ben hulpeloos Ik kan nu iets doen
Ik kan mezelf niet beschermen Ik kan (leren) mezelf (te)beschermen

Thema zelfwaarde

Beladen gedachten Positieve gedachten
Ik ben niet goed genoeg Ik ben goed genoeg
Ik ben een mislukkeling Ik kan slagen
Ik ben dom Ik kan ervan leren, ik heb ervan geleerd
Ik ben waardeloos Ik ben waardevol
Ik ben zwak Ik ben sterk, ik kan leren sterk te worden
Ik ben onbelangrijk (onbeduidend) Ik ben belangrijk
Ik verdien geen liefde Ik verdien liefde, ik kan liefde krijgen
Ik ben het niet waard om van te houden Ik ben het waard om van te houden
Ik verdien het niet om…… Ik verdien het om…..Ik mag nu…….hebben
Ik ben een slecht mens Ik ben een goed (liefdevol) mens
Ik ben verschrikkelijk Ik ben oké zoals ik ben
Ik moet mij schamen Ik kan/mag mezelf waarderen
Ik kan mezelf niet vertrouwen Ik kan mezelf (leren te) vertrouwen
Ik moet perfect zijn (altijd) Ik kan mezelf zijn, ik mag fouten maken
Ik verdien het dat het slecht met me gaat Ik verdien het dat het goed met me gaat
Ik verdien alleen slechte dingen Ik verdien alleen goede dingen
Ik ben (mijn lichaam is) lelijk Ik ben oké zoals ik ben.

Thema keuzemogelijkheden

Beladen gedachten Positieve gedachten
Ik zit gevangen Ik ben vrij
Ik kan niet krijgen wat ik wil Ik kan bereiken wat ik wil, ik heb een kans
Ik kan niet slagen Ik kan slagen
Ik kan niemand vertrouwen Ik kan kiezen wie ik vertrouw
Ik kan het niet uithouden Ik kan daarmee (leren) omgaan
Ik kan het niet toelaten Ik kan ervoor kiezen het toe te laten
Ik ben alleen, verlaten Er bestaan mensen die er voor me zijn

Heb je iets kunnen ontdekken? Dat betekent dat je je nog meer bewust bent geworden van een beladen gedachte die je mogelijk vaker voor jezelf gebruikt. Een gedachte die je belemmert om je stralende zelf te zijn. Nu je je hier bewust van bent, kun je de gedachte bewust betrekken in je aandacht, op het moment dat je de volgende keer weer de Aandachtsoefening met een probleem doet.

Nog even voor de duidelijkheid: het gebeurt heel vaak dat iemand met zijn verstand, dus rationeel, wel weet dat zulke beladen gedachten niet waar zijn. Het gaat ook niet om het verstand in dit geval. Het gaat er om wat je als waarheid voelt over jezelf.

Het is meestal nog een hele uitdaging om een beladen gedachte te vervangen door een helpende positieve gedachte. De bovenstaande lijst helpt je misschien wel een eind op weg. Toch kun je een dergelijke positieve gedachte vaak nog moeilijk ‘pakken’.

Je weet wel dat het waar is, maar het voelt nog niet zo. Dat komt doordat die oude lading, oftewel je innerlijke ballast, nog te veel aanwezig is.

Laat je niet ontmoedigen. Houd vol. Je kunt je innerlijke ballast niet 1-2-3 wegwerken. Dat vraagt tijd en inzet. Iedere keer een stukje is ook goed! Op termijn zul je zeker verschil merken.

Als je de Aandachtsoefening met een probleem meerdere keren herhaalt, met daarbij ook aandacht voor de bijbehorende beladen gedachten, dan zul je merken dat je steeds gemakkelijker contact kunt maken met de positieve gedachte. Niet alleen met je verstand, maar ook met je gevoel. Dat helpt om veel meer je stralende zelf te zijn.

Scroll naar boven