NLP

NLP is een afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren.  Het is een methodiek voor effectieve communicatie, zelfinzicht en veranderingsprocessen, die eind jaren 70 is ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder. De basis van NLP bestaat uit een mix van ingrediënten die zijn “afgekeken” van de befaamde therapeuten Milton Erickson (hypnose), Frits Perls (gestalt) en Virginia Satir (systeemtherapie). Naderhand is de methodiek oneindig verder door ontwikkeld. Dat gebeurt nog steeds, tot op de dag van vandaag. NLP wordt in veel verschillende contexten, zoals onderwijs, verkoop en bedrijfsleven, succesvol ingezet.

Zelf beoefen ik in mijn praktijk de therapeutische verdieping van NLP, namelijk Neuro Linguïstische Psychotherapie (NLPt). Deze term, met de kleine t erachter, is echter een stuk minder bekend. Als ECP therapeut NAP met de modaliteit NLPt weet ik hoe NLP specifiek als vorm van (psycho)therapie ingezet kan worden. NLPt gaat dus duidelijk “dieper” en “verder” dan gewone NLP. Het is een soort NLP+ 😉

NLPt is een relatief kortdurende, oplossingsgerichte therapievorm. Hoewel de nadruk van oudsher vooral ligt op de “mind”, heb ik ook veel aandacht voor de rol van het lichaam, de emoties en (automatische) patronen in het gedrag. Elke persoon die in mijn praktijk aan het werk gaat, staat natuurlijk niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van sociale omgeving. Samen kijken we dan ook hoe alle facetten in het leven invloed hebben op elkaar en hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Hoe heeft iemand het voor elkaar gekregen dit probleem te hebben? Geen oordeel, wel een belangrijke vraag om te stellen, zodat er iets geleerd kan worden. Hoe kan iemand zodanig een verandering aanbrengen dat hij het probleem niet langer heeft? Dat is de volgende vraag. Als ik samen met mijn cliënt werk aan verandering, dan letten we altijd goed op dat deze verandering “klopt” met alle neurologische niveaus van de mens, namelijk: de omgeving, het gedrag, de vaardigheden, waarden en overtuigingen, de identiteit en hoe iemand zichzelf ervaart binnen een groter geheel waar hij deel van uit maakt (spiritualiteit).

De grote kracht van NLP is een set van werkzame (therapeutische) uitgangspunten, die je in de houding van elke NLP beoefenaar zult herkennen. Ik draag ze graag aan je over, zodat je zelf ook van deze uitgangspunten kunt profiteren.  Veel problemen kunnen we oplossen door het stellen van vragen en het vinden van antwoorden. Een probleem is vaak een concept in je hoofd. De taal van je hoofd en de taal die je spreekt hebben invloed op elkaar. Daarom is het mogelijk alleen door met elkaar te spreken een nieuwe, gewenste situatie te creëren. Dat is het bijzondere van de linguïstiek binnen NLP.

Tenslotte zijn er heel veel specifieke technieken ontwikkeld, die ingezet kunnen worden bij specifieke problemen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om:

 • Innerlijke conflicten op te lossen;
 • Beperkende overtuigingen en beslissingen te transformeren;
 • Ongezonde verstrengelingen in relaties los te maken;
 • Vastgelopen rouw weer opnieuw in beweging te brengen zodat deze zich kan voltooien;
 • Fobieën weg te werken;
 • Om te gaan met en loslaten van spanningen, stress;
 • Te veel nervositeit, onzekerheid, schuld en minderwaardigheidsgevoelens te overstijgen;
 • Depressieve gevoelens te overstijgen;
 • Slaapproblemen, zoals nare dromen, slapeloosheid en doordraaiende gedachten op te heffen of te verminderen;
 • Psychosomatische klachten op te heffen op te verminderen;
 • Genezingsprocessen te versterken/versnellen;
 • Sociale vaardigheden te trainen en meer zelfvertrouwen te krijgen;
 • Beter om te gaan met allerlei soorten relaties;
 • Inzicht te krijgen in je persoonlijkheid en je verborgen talenten.

 

Binnen elk NLP traject heb ik altijd veel aandacht voor onbewuste processen. Onbewuste patronen die ongewenst zijn, kunnen worden aangepakt, zodat je in staat wordt gesteld een andere, voor jou betere, keuze te maken. Samen formuleren we een doel, in positieve, meetbare termen, dat binnen je eigen controle ligt. We brengen de hindernissen, die het bereiken van het doel in de weg staan, in kaart en stellen in overleg vast welke manier het geschiktste is om de hindernissen uit de weg te ruimen. Als we daar uit zijn wordt dit vastgelegd in een gezamenlijk behandelplan.

Vervolgens gaan we samen aan het werk met therapeutische processen die vaak een geprotocolleerd karakter hebben. Dat wil zeggen we volgen stappenplannen die hun effect bewezen hebben. Soms zal ik je vragen om thuis een aantal zaken voor te bereiden, te herhalen of te oefenen. Gedurende het hele traject (kort of wat langer) wordt regelmatig gekeken in hoeverre het gestelde therapiedoel naderbij komt. Als we constateren dat we klaar zijn, volgt er een afronding.

 

 
Sed facilisis risus eleifend efficitur. lectus quis, elit. eget commodo commodo consequat.