Wie is Renate Janssen?

Psycholoog Renate Janssen

Bij iedereen met wie ik samenwerk, beluister ik zorgvuldig het unieke, persoonlijke verhaal. Alles wat iemand zegt, niet zegt, en vooral wat het voor diegene betekent wil ik echt ‘vatten’.

In elk verhaal hoor ik, als een soort ‘tweede lijn’, de structuren en patronen die van belang zijn. Daar ben ik echt goed in en dat zet ik graag voor mijn cliënten in.

Wat ik hoor, zie en voel koppel ik terug. Dat vind ik waardevol, omdat zo niet alleen je inzicht in wat er speelt groter wordt, maar je ook meteen tools aangereikt krijgt om de situatie te verbeteren.

Ik zit ruim 18 jaar in het vak. Door het voorrecht met zo veel mensen te hebben gewerkt, groeit mijn begrip van/voor mensen en compassie voor hen elke week. Ik combineer dat met een talent om vraagstukken goed te analyseren en stevig met de voeten op de grond te blijven staan.

De sleutel in mijn werk is aandacht. Echte aandacht voor mijn cliënt, die ik leer/ondersteun om echte aandacht voor zichzelf te hebben. Om te stoppen met weglopen voor de innerlijk pijn. Alleen dat al is erg helend. Bewuste aandacht zorgt voor een atmosfeer van veiligheid, focus, openheid en betrokkenheid.

Ik ga er voor om precies mezelf te zijn. Met een attitude van ‘what you see is what you get’. Ik geloof niet in ‘professionele distantie’. Ik breng mezelf mee in het contact, gewoon Renate Janssen. De professional én de mens. Alleen dat werkt. Wat niet wegneemt dat ik er voor jou ben als we samenwerken. Niet andersom. Dat is vanuit mijn rol als hulpverlener zo afgesproken.

Werken aan zelfacceptatie is voor iedereen goed. Welk probleem het ook is, waar je iets aan wil doen. Ik creëer daarom een ruimte waarin we simpelweg kunnen zijn met alles wat er is. Van daaruit gaan we kijken welke mogelijkheden je hebt om zaken te veranderen.

Altijd al ben ik bijzonder geïnteresseerd geweest in mensen, wat hen beweegt en hoe ze met het leven omgaan. Die fascinatie bracht me tot een studie psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1994 studeerde ik daar af binnen de richting klinische psychologie. Deze opleiding vormt een belangrijk fundament waarop ik in de jaren daarna veel expertise heb gebouwd.

Werken in loondienst past niet bij me. Als zelfstandig ondernemer voel ik veel meer vrijheid om zaken die ik belangrijk vind werkelijk uit de verf te laten komen: kwaliteit, aansluiten op de vraag van de cliënt, échte persoonlijke aandacht, flexibiliteit, zorgvuldigheid.

Daarom richtte ik in 1997 CommuCare op, een zelfstandig gevestigde praktijk voor geestelijke gezondheidszorg. In mijn praktijk aan huis in Amersfoort-Hoogland behandel ik voornamelijk volwassenen binnen op maat gesneden individuele trajecten. De klachten en doelstellingen van mijn clientèle zijn zeer divers.

Sinds 2013 ben ik gespecialiseerd in het helpen van mensen die als kind gepest zijn of meer recent als werknemer op de werkvloer. Ik help hen om hun trauma te verwerken en zo hun eigenwaarde en vertrouwen in de medemens te herstellen. Op het gebied van pesten ben ik zelf ook ervaringsdeskundig. Het geeft me veel voldoening om samen met mijn cliënt iets te bereiken wat voor haar van grote betekenis is. Ik vind het vooral erg bevredigend als ik een bijdrage kan leveren om iets dat in psychische zin ‘stuk’ is, weer te ‘repareren’.

ECP logo

ECP

In 2006 behaalde ik het Europees Certificaat voor Psychotherapie (ECP) in de modaliteit Neuro Linguïstische Psychotherapie (NLPt). ECP therapeuten NAP zijn qua opleidingsniveau (op eindtermen) vergelijkbaar met een GZ-psycholoog. In Nederland zijn er maar weinig mensen zo hoog gekwalificeerd binnen NLPt. Ik ben hier dan ook erg trots op.

In de afgelopen jaren heb ik mijn kennis en kunde uit de psychologie aangevuld met de specifieke therapievormen: Neuro Linguïstische Psychotherapie (NLPt), EMDRMindfulness Based Cognitive Therapy  en Acceptance en Commitment therapy (ACT), ook gebaseerd op mindfulness. Daarnaast ben ik op HBO niveau geschoold in reguliere medische basiskennis.

Als psycholoog ben ik me er altijd van bewust geweest dat er een sterke verbinding is tussen lichaam en geest. Ook bij herstel van psychische problemen is het lichaam niet weg te denken. Daarom ben ik mezelf gaan scholen in een aantal complementaire natuurgeneeskundige werkvormen. Mijn ervaring is dat, wanneer regulier en “alternatief” elkaar aanvullen, hele goede resultaten kunnen worden bereikt. Vaak beter dan wanneer ieder apart ingezet wordt. Veel van mijn cliënten geven ook aan dat ze het fijn vinden dat binnen mijn praktijk die combi aanwezig is.

Binnen mijn privé leven ben ik moeder van twee zorgintensieve kinderen. Een zoon met PDD-NOS en een dochter met ADHD. Ik ben partner van mijn man die ASS en ADHD heeft. Dit heeft er toe geleid dat ik zeer veel theoretische kennis én ervaringsdeskundigheid heb opgebouwd op het gebied van autisme en ADHD. Ik ben dan ook graag bereid om, juist specifiek voor partners en moeders van mensen met autisme en/of ADHD, actief te kunnen zijn. Zij hebben bij mij maar een half woord nodig…

Wil je me nog beter leren kennen? Via een van de oranje knoppen rechts beneden op dit scherm, kun je inschrijven voor het Kom Los van je Verleden Programma. Dat staat op zichzelf, en is een heel goede voorbereiding op een eventueel therapietraject. Je ontvangt dan ook meteen mijn periodieke e-zine, met blogs over interessante onderwerpen in je mailbox, als je dat wil. Je kunt me ook volgen via Twitter en Facebook. Een like stel ik zeer op prijs! Dit is mijn persoonlijke profiel op Facebook.

 
Praesent consequat. venenatis Praesent pulvinar tempus id porta. Donec mattis Curabitur adipiscing