Schüssler Celzouten

Dr SchüsslerDr. Schüssler, een duitse arts die leefde in 19e eeuw, heeft de Schüssler celzouttherapie ontwikkeld. Hij zei hierover:  “Celzouten zijn van het grootste belang voor onze vitaliteit (herstellend vermogen) om ziekmakende prikkels te kunnen verwerken (= gezonde weerstand)”.

Celzouten zijn lichaamseigen minerale stoffen die zich overal, in alle cellen bevinden. Ze zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van (stofwisselings)processen in je lichaam. Je krijgt celzouten normaal gesproken binnen via voedsel, vooral fruit, groenten en granen. Helaas is het in deze tijd van bio-industrie niet langer vanzelfsprekend dat je, áls je al optimaal gezond en gevarieerd eet, voldoende van de noodzakelijke celzouten binnen krijgt. Er kunnen dus tekorten en disbalansen op de zouten in je lichaamscellen ontstaan. Planten kunnen namelijk niet altijd meer alle zouten in voldoende mate uit de bodem trekken.

Schussler celzoutenDaarnaast is het zo dat bepaalde omstandigheden de lichaamscellen aanzetten tot een verhoogde activiteit, waarbij de cel dus sneller door zijn celzouten(reserves) heen is. We kunnen denken aan lichamelijke belastingen, zoals (te) hard werken, mentale belasting, zoals stress, emotionele belasting, zoals verlieservaringen en tegenslag, of energetische belasting, zoals elektrosmog. Maar ook ongezond gewoontegedrag of slaapgebrek kunnen ervoor zorgen dat je celstofwisseling verstoord raakt. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, zowel op lichamelijk als op geestelijk en emotioneel gebied.

Waarom Schüssler celzouten gebruiken?

Herstel door alleen goede voeding of goed gedrag is na verloop van tijd niet meer voldoende. De cellen zijn namelijk, na ernstige afbraak van de reserves, niet meer in staat om de benodigde mineraalzouten uit de voeding op te nemen. Het is dan nodig de zouten op een zodanige manier toe te dienen, dat ze meteen in de cel opgenomen kunnen worden. Schüssler kwam daarom op het idee de mineraalzouten te verdunnen en te verwrijven. Dat wil zeggen dat de zouten in dermate kleine stukjes aan het lichaam worden aangeboden, dat ze meteen via het mondslijmvlies in de bloedbaan kunnen worden opgenomen en daarna direct via de celwand kunnen worden opgenomen door de cel. Het lichaam hoeft door deze speciale manier van prepareren geen “extra werk” meer te doen om de celzouten te kunnen opnemen. Door de aanvulling van de zouten kan de cel vrij snel weer beter functioneren en daarbij zijn reserves weer opnieuw opbouwen. Zo wordt de mineralenstofwisseling hersteld en hervindt de mens opnieuw zijn balans.

Schüssler celzouten kunnen door jong en oud op een veilige manier gebruikt worden naast elke andere vorm van medicatie, zowel regulier als complemtair. Mocht je onder behandeling zijn, dan is het advies altijd om je arts of behandelaar er van op de hoogte brengen dat je Schüssler celzouten gebruikt.

Schüssler celzoutherapie is, in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, geen homeopathie. Bij homeopathie wordt vaak een giftige stof zodanig verdund dat het een geneesmiddel wordt. Bij de Schüssler celzoutherapie worden alleen lichaamseigen stoffen aangeboden. Daar waar geen tekorten in het lichaam bestaan, worden overtollige zouten eenvoudig weer uitgescheiden. Daarnaast  worden de zouten niet verdund en geschud, zoals bij homeopathie (waardoor de stof als een prikkel voor het lichaam dient), maar verdund en verwreven. De celzouten zijn daarom te beschouwen als voedingssupplementen.

Ik (Renate) kan je adviseren welke celzouten je zou kunnen inzetten om ook jouw balans op meerdere niveaus te herstellen of te optimaliseren. We kunnen dit vaststellen op basis van een inventarisatie van je huidige lichamelijke, mentale en emotionele toestand. Daarnaast zijn tekorten/disbalansen op de zouten vaak goed zichtbaar in het gezicht. Bepaalde gelaatskenmerken zoals kleur, vlekken, soorten rimpels etc. geven aanwijzingen. Via een zogenaamde gezichtanalyse kan besproken worden van welke zouten je zou kunnen profiteren.

De Schüssler celzouten zijn zeer betaalbaar en tegen een aantrekkelijk tarief, vergeleken met de standaard winkelprijs, in de praktijk verkrijgbaar.

 
ut amet, risus. massa diam nec commodo Aenean risus sem,