EMDR

EMDR

EMDR is een afkorting voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is een krachtige therapievorm die wordt gebruikt voor het verwerken van traumatische herinneringen. De methodiek wordt ondersteund door veel wetenschappelijk bewijs. Het betekent letterlijk “door oogbewegingen gevoelsmatig neutraal maken en opnieuw verwerken”. Francine Shapiro heeft EMDR ontwikkelt nadat zij getroffen werd door kanker. In het begin werd EMDR vooral voor Amerikaanse soldaten ingezet, die een PTSS (post traumatische stress) hadden opgelopen door oorlogsgeweld. In de loop der jaren is bekend geworden dat EMDR niet alleen goed kan helpen bij grote trauma’s, maar ook bij kleinere, niet levensbedreigende trauma’s. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het alsnog verwerken van herinneringen aan pesterijen in de jeugd, nare ziekenhuiservaringen, ongevallen of moeilijke zaken in relaties uit het verleden.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

Als je kiest voor EMDR dan heb je te maken met meerdere fasen. In de voorbereidingsfase leg ik precies uit hoe het in zijn werk gaat en doen we wat korte voorbereidende oefeningen. Ik breng samen met jou één of meerdere beladen herinnering(en) in kaart, waarvan je weet dat die voor verwerking in aanmerking komen. Als je alvast aan de slag wil, schrijf je dan in voor mijn gratis E-book, via de homepage van deze website. Je kunt je op die manier goed voorbereiden.

Als we de verwerkingsfase in gaan, dan vraag ik je om opnieuw aan de verstorende herinnering, die we eerder in kaart hebben gebracht, te denken. Wanneer je dat doet worden ook weer de emoties, gedachten en sensaties in het lichaam die bij de herinnering horen, in jou actief. Ik ondersteun je in het beoefenen van gerichte aandacht op wat je innerlijk ervaart. Je staat daarbij met een been in het verleden. Door oogbewegingen toe te passen, of een koptelefoon met piepjes links en rechts te gebruiken, wordt je met je andere been in het heden gehouden. Dat is cruciaal om informatieverwerkingssysteem van de mens zijn werk te laten doen. Verder hoef je in principe zelf niets specifieks te doen. Het proces gebeurt aan je. Het wil dus niet zeggen dat er niets gebeurt.

Het natuurlijke informatieverwerkingssysteem in de hersenen en de rest van het lichaam wordt flink aan het werk gezet. Het lichaam gaat op een natuurlijk manier spanning, ofwel lading, afvoeren. Bekende ontladingsverschijnselen zijn trillen, huilen, zuchten, gapen, zweten enz. Wanneer dit gebeurt is misschien niet zo comfortabel, maar wel heel gunstig. Het lichaam krijgt de kans om overtollige ballast kwijt te raken. Permanent. Mijn ervaring is dat vrijwel iedereen op zijn eigen manier alle aspecten van de herinnering kan doorwerken en verwerken. Gaandeweg verminderen de onprettige gevoelens steeds meer en meer qua intensiteit. Dat voel je zelf ook. De herinnering waar je eerst veel moeite mee had is dan slechts een herinnering geworden. Niet langer beladen, maar (zo goed als) neutraal. Het spreekt voor zich dat veel mensen zich hierdoor echt bevrijd voelen van een oude last.

In de afrondende fase kijken we naar beperkende gedachten over jezelf die naar aanleiding van die heftige gebeurtenis zijn ontstaan. We werken er aan om nieuwe, bekrachtigende overtuigingen aan te nemen, die je helpen om je leven vorm te geven zoals jij dat wil. Er wordt dan nog een laatste check gedaan om zeker te weten dat alles compleet is.

Waar wordt EMDR voor gebruikt?

EMDR kan o.a. worden ingezet bij angsten, fobieën, Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), depressies, weinig zelfvertrouwen, eetproblemen, overmatige boosheid of agressie, maar ook bij lichamelijke klachten die samenhangen met stress, zoals hoofdpijn en rugpijn.

EMDR is zelfs bruikbaar bij personen die heel erg opzien tegen dingen die nog in de toekomst liggen. Zaken waar heel veel lading op zit, die voelbaar is als je aan de toekomst denkt.

Een PTSS gaat gepaard met de volgende verschijnselen:

 • Herbeleving van de schokkende gebeurtenis
 • Vermijding van zaken die aan de schokkende gebeurtenis doen denken
 • Schaamte- en schuldgevoelens
 • Slaapproblemen
 • Ongevoeligheid en overgevoeligheid
 • Slecht zelfbeeld
 • Paniek
 • Gevoel buiten jezelf te staan
 • Relatieproblemen
 • (Onverklaarbare) lichamelijke klachten
 • Somberheid
 • Concentratieproblemen en black-outs
 • Angst- en stressklachten

Deze verschijnselen verdwijnen in de regel na het toepassen van EMDR. Heel vaak is er niet alleen een verwerking van de herinnering, maar ook een toename van eigenwaarde.

Wat is het voordeel van EMDR ten opzichte van andere methoden?

Betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond aan dat EMDR effectief is. Honderdduizenden volwassenen en kinderen zijn succesvol behandeld na het meemaken van ernstige gebeurtenissen, zoals verkrachtingen, auto-ongelukken, oorlogshandelingen, mishandeling en roofovervallen. De duur van de behandeling is meestal korter dan bij andere methoden.

EMDR vormt een relatief geringe belasting voor de cliënt. Er wordt bijvoorbeeld niet gewerkt via langdurige rechtstreekse blootstelling aan een onaangename prikkel, zoals bij andere therapievormen wel het geval kan zijn. Daarnaast is het niet zonder meer nodig dat mensen hun ervaringen zeer uitgebreid, in detail vertellen of continu herbeleven.

Zijn er schadelijke bijverschijnselen?

Als EMDR vakkundig wordt ingezet, bij mensen die relatief gezond zijn, doen zich bij EMDR geen schadelijke bijverschijnselen voor. Soms kunnen oude, nare gevoelens tijdelijk sterker worden, bijvoorbeeld tijdens of na een sessie. Dit is een teken van verdere verwerking. Na verloop van tijd nemen deze verschijnselen vanzelf af. In de voorbereidingsfase wordt je geleerd hoe je met eventuele na-effecten om moet gaan. Als therapeut blijf ik bereikbaar voor overleg en opvang tussen sessies door.

Kun je EMDR ondergaan als je medicijnen gebruikt?

Ja, dat kan. Wel is het goed om te weten dat wanneer het medicijngebruik na de behandeling met EMDR wordt afgebouwd, de klachten, weliswaar in mindere mate, kunnen terugkeren. Dan is het soms nodig om een of meerdere sessies zonder medicijngebruik te doen om het werk helemaal af te maken.

 

 
libero ipsum justo quis dolor. mattis luctus ut quis, leo. neque. Phasellus