EMDR

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing

Dit is een krachtige therapievorm die wordt gebruikt voor het verwerken van traumatische herinneringen. De afkorting betekent letterlijk “door oogbewegingen gevoelsmatig neutraal maken en opnieuw verwerken”. 

De grondlegger, Francine Shapiro, heeft deze werkvorm in de jaren 70 veel kunnen inzetten voor Vietnam veteranen die een PTSS (Post Traumatische StressStoornis) hadden ontwikkeld. Het is inmiddels goed wetenschappelijk onderbouwd en niet alleen inzetbaar bij grote, levensbedreigende Trauma’s, maar ook bij kleinere traumata die niet levensbedreigend, maar wel overweldigd waren en dus een flinke impact hebben gehad.
Denk bijvoorbeeld aan pesterijen in de jeugd, nare ziekenhuiservaringen, ongevallen of moeilijke zaken in relaties uit het verleden.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

EMDR kent meerdere fasen namelijk:

In de voorbereidende fase leg ik precies uit hoe het proces in zijn werk gaat, wat je kunt verwachten en doen we evt. wat korte voorbereidende oefeningen en demonstraties. Ik breng samen met jou één of meerdere beladen herinnering(en) in kaart, waarvan je weet/voelt dat die voor verwerking in aanmerking komen. Je hebt er immers vandaag de dag nog steeds overlast van.

Als we de verwerkingsfase in gaan, dan vraag ik je om opnieuw aan een van de belastende herinneringen te denken. Dat gaat meestal met behulp van een innerlijk plaatje of filmpje. Als je dat erbij neemt, dan worden vanzelf ook de bijbehorende emoties, gedachten en sensaties in je lichaam actief. Je stapt als het ware met één been in het verleden en je systeem weet welk onderwerp verwerkt mag worden. Ik coach je om je aandacht te richten op wat je innerlijk ervaart. We voegen oogbewegingen toe of gebruiken een koptelefoon. met piepjes die links en rechts elkaar afwisselen. Zo word je met je spreekwoordelijke ándere been in het heden gehouden en komt je natuurlijke informatieverwerkingssysteem goed op gang. Je lichaam begint als vanzelf de oude, vervelende lading voor je af te voeren. Daarvoor hoef je in principe zelf niets specifieks te doen, het is een proces dat het lichaam van nature kent. Het is vooral de kunst om het te laten gebeuren. En daar help ik je bij.

Je lichaam kan bijvoorbeeld ontladen door zachtjes te trillen, huilen, zuchten, gapen, hoesten, bewegen, zweten enz. Dat is op zich geen super comfortabel gebeuren, maar voor de meeste mensen goed te doen en cruciaal om oude ballast kwijt te raken. Permanent. De onprettige gevoelens die bij de herinnering horen verliezen steeds meer en meer hun intensiteit. Datgene waar je eerder last van had voelt aan het einde rustig en neutraal. Jarenlang bestaande lichamelijke klachten verdwijnen vaak omdat de lading uit het lichaam is verdwenen.

In de afrondende fase kijken we naar beperkende gedachten over jezelf die mogelijk naar aanleiding van die heftige gebeurtenis zijn ontstaan. Vaak komen er vanzelf andere, meer helpende, overtuigingen in je op, die ondersteunen om je leven vorm te geven zoals jij dat wil. Er wordt dan nog een laatste check gedaan om zeker te weten dat alles compleet is.

Als EMDR vakkundig wordt ingezet, bij mensen die relatief gezond zijn, doen zich bij EMDR geen schadelijke bijverschijnselen voor. Soms kunnen oude, nare gevoelens tijdelijk sterker worden, bijvoorbeeld tijdens of vlak na een sessie. Dit is een teken van (verdere) verwerking. Na verloop van tijd nemen deze verschijnselen vanzelf af. Het is handig om op de dag zelf en de dag na de sessie geen belangrijke verplichtingen op de agenda te hebben. Als therapeut blijf ik bereikbaar voor overleg en opvang tussen sessies door, mocht dat nodig zijn.

Zijn er schadelijke bijverschijnselen?

Kun je EMDR ondergaan als je medicijnen gebruikt?

Ja, dat kan. Wel is het goed om te weten dat wanneer het medicijngebruik na de behandeling met EMDR wordt afgebouwd, de klachten, weliswaar in mindere mate, kunnen terugkeren. Dan is het soms nodig om een of meerdere sessies zonder medicijngebruik te doen om het werk helemaal af te maken.

EMDR wordt ingezet voor:

Renate Janssen - Psycholoog

Scroll naar boven