Mindfulness

Wat is Mindfulness?

"Alle verandering begint bij bewustzijn." Renate Janssen

Wees gerust, om van mindfulness te kunnen profiteren hoef je niet iedere dag uren achter elkaar in lotushouding te zitten. Ook (meerdere) korte momenten waarin je je aandacht traint, verdeeld over een dag, leveren veel op.

Mindfulness is dan ook vooral een (levens)houding waarbij je aandachtigheid oefent. Als je dat gewend bent helpt het enorm om ‘erbij te blijven’, wanneer je minder prettige emoties en sensaties in je lichaam ervaart. Dan lukt het beter om je gedachten er te laten zijn, ze te observeren, zonder te oordelen. De kunst is om het moment van nu zo volledig mogelijk te ervaren. Een staat van minder doen en meer zijn. Het zou fantastisch zijn als je de hele tijd mindful door het leven zou kunnen gaan. Maar dat is niet van vandaag op morgen geregeld. Het is een levenslang proces van groei.

Waarom zou je mindfulness voor jezelf gaan inzetten?

“Gewoon” bewust aanwezig zijn zonder iets speciaals na te streven is nog zo eenvoudig niet. Als westerse mens zijn we meestal geconditioneerd om iets te willen bereiken. En dat is nu precies de grote valkuil. Als we namelijk iets bereiken wat we niet willen, of datgene wat we willen niet bereiken, dan ontstaat er STRESS.

Een beetje stress is niet zo erg. Zelfs kortdurende heftige stress zal een mens niet blijvend beschadigen, als je de gelegenheid hebt om het naderhand goed te verwerken. Maar chronische stress is erg ongezond en leidt vaak tot allerlei lichamelijke en psychische klachten.

Stel je in dat verband eens een longdrinkglas met water voor, waarin een eetlepel zout is opgelost. Smaakt natuurlijk verschrikkelijk vies. Hetzelfde glas gevuld met water uit een ligbad met een eetlepel zout smaakt al een stuk beter. Met andere woorden: hoe meer water, hoe minder je last hebt van het zout. Zo werkt het ook met mindfulness. Hoe meer bewustzijn (water) je cultiveert, hoe minder je last hebt van de zaken in het leven die vervelend zijn (zout). Je bent minder snel uit evenwicht en dus beter in staat om het leven aan te kunnen.

Mindfulness zorgt ervoor dat stress wordt afgevoerd. Het helpt je om datgene wat zich aandient in je leven beter te accepteren. Dat kan erg van pas komen als je omstandigheden treft die zich niet zomaar laten veranderen, zoals het overlijden van een dierbare, ziekte, scheiding etc.

Nee hoor: het een sluit het ander niet uit. Sommige dingen kun je oplossen door actie te ondernemen, en dan is het goed om dat ook te doen. Maar bij een bepaalde categorie van zaken heb je veel meer aan een verruimd incasseringsvermogen en een evenwichtig gemoed. Iedereen kan daaraan werken. Paradoxaal genoeg vooral door er niet naar te streven.

Een ander belangrijk voordeel van regelmatig met je aandacht naar binnen te keren, is dat je het contact met je innerlijk weten verbetert. Mindfulness maakt je bewust van onbewuste, automatisch ingesleten patronen. Als vanzelf, op een natuurlijke, vriendelijke manier. Je vindt gemakkelijker antwoorden op je eigen vragen. Wat je écht belangrijk vindt, wordt duidelijker. Het stelt je in staat om je eigen koers te varen in het leven.

Alvast beginnen met oefenen?

Mindfulness helpt om:

Renate Janssen - Psycholoog

Scroll naar boven