Werkwijze

Praktische gang van zaken

De intakefase

In verband met het coronavirus kunnen therapiesessies  momenteel zowel live op de praktijk in Hoogland, als via het beveiligde online cliëntenportaal plaatsvinden. Hoe we werken is afhankelijk van de voorkeur van de cliënt. Natuurlijk altijd met de nodige voorzorgen. Videobellen is even wennen, maar het is al bewezen dat therapie ook online werkt. Probeer het eens gratis uit en vraag een intake aan.

Wanneer je een afspraak maakt voor een intake, dan stuur ik je vooraf een blanco behandelingsovereenkomst toe. Daarin staat informatie over bijvoorbeeld annuleren of verplaatsen van afspraken, betaling en andere formaliteiten. Ook wordt je door vragen geholpen om zo helder mogelijk te waar je voor komt. Het is prettig om dit thuis alvast op je gemak in te vullen, ter voorbereiding. De behandelingsovereenkomst heeft twee bijlagen: de privacyverklaring en de algemene voorwaarden en bepalingen van CommuCare. Is deze laatste bijlage vind je ook informatie over wat je kunt doen als je het ergens niet mee eens bent. 

Tijdens het intakegesprek zullen we alles samen doornemen en eventueel compleet maken. Je wordt verzocht een identificatiebewijs en je zorgpas mee te nemen. Ik maak, op basis van de informatie die je me hebt gegeven, een inschatting van de duur van je therapietraject. Het aantal sessies dat je in totaal nodig hebt is afhankelijk van (de complexiteit van) je vraagstelling en doel.

In de intakefase zetten we op een rij wat er precies speelt. Er is ruimte voor diagnostiek en doelstelling. Hier hebben we 1-2 gesprekken voor nodig.

Aan het einde van het eerste intakegesprek, als alles duidelijk is en je besluit verder het traject in te gaan, dan tekenen we beiden de behandelingsovereenkomst met alle afspraken die er in staan. Natuurlijk mag je daar ook nog even rustig over nadenken en pas tekenen bij het begin van de 2e sessie. Het eerste gesprek van maximaal 90 minuten is kosteloos en vrijblijvend.

Wat wil je voor jezelf bereiken?

Bij de intakefase hoort niet alleen het verzamelen van de nodige informatie, maar ook het samen formuleren van een doelstelling en een gezamenlijk plan van aanpak voor de behandeling.

Ik ga er van uit dat elke mens binnen zijn leven continu in ontwikkeling is. Het leven zelf biedt je de mogelijkheid om steeds meer te leren. Ieder mens gebruikt daarbij een uniek wereldmodel, een persoonlijke, subjectieve manier van be-leven. Als je een stagnatie, worsteling, (oude) pijn of een vraagstuk ervaart, waarmee je niet goed verder komt, dan kan therapie helpen. Ik beschik over een heel ruim aanbod van therapeutische methoden. Er is er altijd wel een die aansluit op wat je nodig hebt. Mocht ik het niet in huis hebben, dan zal ik dat natuurlijk aangeven en je doorverwijzen naar iemand die je beter van dienst kan zijn.

Ondersteuning zoeken in de vorm van therapie betekent natuurlijk niet dat je “gek” bent, maar juist intelligent genoeg om te beseffen dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan je eigen persoonlijke groeiproces en geestelijke gezondheid. Je gaat voor het onderhoud van je tanden toch ook regelmatig naar een tandarts?

Het is mijn taak om, binnen de veilige context van mijn praktijk, een goed klankbord voor je te zijn, zodat het oké is om je situatie in al zijn facetten te onderzoeken. Er zijn altijd nieuwe mogelijkheden waar je nog niet aan gedacht hebt, of die nog niet in je bereik lagen.

Soms is het nodig zaken los te laten of goed te verwerken.

Misschien weet je nog niet precies wat er aan de hand is, misschien weet je nog niet wat je dan anders wil. Ik help je dat duidelijk te krijgen. Ik geef je suggesties over HOE je gaat zorgen dat je bij je doel komt. Je moet het werk zelf doen, maar je kunt rekening op mijn expertise en persoonlijke support.

Ik ben je klankbord

Uiterlijk aan het begin van het derde gesprek wordt er desgewenst een behandelplan, met daarin de behandeldoelen, door ons beiden kort doorgenomen en ondertekend.

Als je dat prettig vindt geef ik aan je huisarts door dat je bij mij in behandeling bent. Bij afronding stuur ik, alleen met jouw toestemming, weer even een bericht naar je huisarts.

Je kunt er van uitgaan dat alles wat we bespreken strikt vertrouwelijk blijft.

Het behandelplan

Mijn houding als therapeut is er een van betrokkenheid (in combinatie met de juiste mate van professionele objectiviteit), zorgvuldigheid in het aansluiten op en luisteren naar jou, betrouwbaarheid, integriteit, warmte en vertrouwen.

Ik hou je bij de les en noem het beestje bij de naam. Voor jou doe ik mijn best zo authentiek mogelijk te zijn. What you see is what you get.

Ik accepteer jou als persoon, en help je (gedrags)patronen te veranderen, als je dat wil.

Niets menselijks is mij vreemd. Ik heb de nodige levenservaring al geboekt, soms gemakkelijk, vaker met bloed, zweet en tranen. Alle werkvormen en therapeutische technieken in mijn pakket heb ik eerder voor mijzelf ingezet. Ik weet waar ik over praat.

Het is een voorrecht om dit prachtige werk te mogen doen. Het zou leuk zijn om ook jou een keer te ontmoeten!

Kernkwaliteiten

Renate Janssen - Psycholoog

Scroll naar boven