Herstel van pesten

Herstel van pesten is als Kintsugi (金継ぎ),
de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak.
De sporen van een breuk en het herstel ervan draagt bij aan de schoonheid van een voorwerp en maken het nog waardevoller.

Foto: ziebinnenzijde.nl

Pesten is een hechtingstrauma

De term trauma klinkt heftig, maar in relatie tot pesten is het zeker niet overdreven. Over ‘de gevolgen van’ wordt al genoeg gerelativeerd en gebagatelliseerd, zeker als het al lang geleden is gebeurd. Dat is onterecht. Als je ooit slachtoffer was (of misschien nu bent) dan weet je dat niet alleen lichamelijke geweld traumatisch kan zijn. Bij pesten wordt vooral ook je vermogen om mensen te vertrouwen beschadigd. Daarom is pesten een hechtingstrauma. Je raakt in zo’n geval ernstig uit verbinding met de anderen in je omgeving en, als het langer duurt, ook uit verbinding met jezelf.

Je bent zelf nooit de oorzaak van het pesten!

De klassieke vergissing die de meeste gepestte kinderen en volwassenen maken is dat ze denken dat ze zelf de oorzaak waren. Dat er iets mis moet zijn met hen. En ik zeg: dat is niet waar! Er is geen enkele goede reden om iemand te pesten. Pesten komt voort uit een verrot sociaal emotioneel klimaat waarbij er gebrek is aan positief leiderschap. Als iemand wil pesten dan wordt er altijd wel een ‘reden’ bedacht.

Slachtoffers kunnen er niets aan doen dat het pesten is gebeurd. Hoe weerbaar iemand ook is, bij pesterij heerst altijd de macht van de meerderheid. Daar kun je als eenling niet tegenop en dat isolement is killing. Daarom verdien je het dat je probleem serieus genomen wordt. Ook als het pesten al zo lang geleden plaatsvond en anderen vinden ‘dat je er nu toch wel overheen moet zijn’. Dat is waar ik voor sta. Erkenning, begrip en steun voor jou!

Welke gevolgen het pesten heeft voor jou bepaal je zelf. Ik heb therapeutische tools in huis waarmee je effectief traumatische herinneringen kunt verwerken en je beperkende overtuigingen (over jezelf en anderen) kunt veranderen. En vergeet mijn warme, sterke maar zachtaardige persoonlijkheid niet!
Ik help je belemmeringen te overwinnen die je nu nog tegenhouden om werkelijk je echte, stralende zelf te zijn.
Dat is prachtig werk. Je mag me er, bij wijze van, ‘s nachts voor wakker maken.

Het voorkómen van pesten is natuurlijk ongelofelijk belangrijk. Echter: niet bij iedereen kon het voorkomen of op tijd gestopt worden. Zeker niet 20, 30 of 40 jaar geleden, toen men zich nog niet bewust was van het grote belang daarvan. Daarom zet ik me in. Voor jou. Ik ga voor ‘reparatie achteraf’. What does not kill you, makes you stronger? Niet zonder meer. Bij pesten is dat gemakkelijk gezegd, maar de ervaring is anders.  Dat je veel kracht hebt is al bewezen, want je bent er nog. Pesten goed verwerken maakt je juist wél een rijker mens.

Je was slachtoffer van pesterij maar je hoeft geen slachtoffer te blijven van de gevolgen

Pesten slaat spijkers in je hart.
Dat doet erg zeer.
Trek je ze eruit dan gaat het stukken beter, al blijft er altijd een spoor achter…
Leer het gat te vullen met goede dingen.
Je voorgeschiedenis vormt je, maar hoeft je niet voor altijd te bepalen.

Ga jij ervoor om de kwaliteit van je leven te verbeteren? Meer weten over hoe dat mogelijk is?

Vraag dan een gratis intakegesprek aan. Dan kun je je verhaal kwijt en ik vertel je alles over wat ik voor je kan doen.

Wil je me op een andere manier nog beter leren kennen?

Je kunt je inschrijven voor het 30 daagse Kom Los van je Verleden! Programma.
Dit staat op zichzelf, maar is wel een heel goede voorbereiding op een eventueel therapietraject.
Als je wil dan ontvangen je af en toe een blog over interessante onderwerpen in je mailbox.
Je kunt me ook volgen via Twitter en Facebook.  Een like stel ik zeer op prijs!
Dit is mijn persoonlijke profiel op Facebook.

GRATIS INTAKE

Je wil graag weten of jij en ik een goede match zijn. Helemaal terecht. Een fijne vertrouwensrelatie staat voorop en natuurlijk wil je ook toetsen of ik de juiste expertise in huis heb.

Dat is de reden waarom ik een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek/intake aanbied. In dit gesprek van 90 minuten kun je je verhaal en al je vragen kwijt. Ik vertel je in aansluiting daarop hoe een therapeutisch traject bij CommuCare in zijn werk gaat en wat ik precies voor je kan doen.

Dit aanbod geldt overigens alleen wanneer jij (of je directe naasten) nog niet eerder therapiesessies bij mij hebt afgenomen.

Voel je vrij om er gebruik van te maken! Het is een kwestie van even je gegevens invullen. Laat me gerust weten wanneer een kennismakingsgesprek goed in de agenda zou passen. Misschien heb je een vaste vrije dag in de week? Gaat je voorkeur uit naar het begin of het einde van de dag? Of ben je heel flexibel en maakt het je niet veel uit?

Een afspraak komt in de regel tot stand binnen 10 werkdagen. Er is geen wachtlijst. De praktijk is alle dagen van de week open, behalve op dinsdagen.

Je gegevens komen AVG proof binnen. Wanneer je je aanmeldt geef je daarmee toestemming dat CommuCare deze info bewaart.

Renate Janssen - Psycholoog

Scroll naar boven