Op een feestje zie je het meteen.
Het verschil tussen de ene soort en de andere.
Lisa staat altijd in het middelpunt van de belangstelling. Ze kletst onophoudelijk met ie-der-een. Of ze iemand al kent, of niet, het maakt haar niet uit.
Joyce blijft liever aan de rand van het gezelschap. Ze praat veel langer met één en dezelfde persoon. Liefst iemand die ze al kent. Je ziet haar echt luisteren.
Op het werk idem dito. Sommige collega’s verheugen zich op de smalltalk van de vrijdagmiddagborrel. Ze willen altijd samen lunchen. Anderen gaan tijdens de lunch liever een blokje om. Alleen. Zij voelen zich fijnst op hun eigen kamer. Lekker werken, zonder onderbreking van de telefoon.
En hoe zit het met jouw voorkeur? Neig je meer naar extravert of naar introvert? Of van allebei een beetje? En wat zou je liever wíllen zijn?
Wil je het zeker weten? Vul dan eens de Keirsey temperament sorter in. Je krijgt een uitslag van vier letters. De eerste van de vier is een ‘I’ voor Introvert of ‘E’ voor Extravert. Ook de andere letters zijn goed voor je zelfkennis.
Als echte introvert weet ik dat er veel misverstanden bestaan over ‘ons’ bestaan. ‘We’ zijn duidelijk in de minderheid: ongeveer 25% van de mensheid is introvert. Meestal vormt dat een nadeel. Alleen al omdat drie van de vier mensen anders denken en doen dan ‘wij’.
Daar komt nog bij dat ook de samenleving steeds extraverter wordt. De menselijke aandacht verschuift meer en meer naar buiten, onder andere door social media. Luid is beter dan stil. Praten is beter dan luisteren. Een groot netwerk is beter dan een klein netwerk. Actie is beter dan denken. Toch?
Waarom eigenlijk? Is dat wel terecht? Ik vind van niet
Het kan ook andersom. De aandacht naar binnen richten is heilzaam. Stil is beter dan luid. Een klein maar fijn netwerk is net zo zinnig als een groot netwerk van mensen die je eigenlijk niet kent. En soms is eerst denken veel beter dan meteen doen. Of niet soms?
Oké, toegegeven, ik chargeer een beetje… Ik vind het belangrijk om voor mijzelf en mijn ‘soortgenoten’ op te komen. In mijn praktijk spreek ik nog té vaak mensen die denken dat ze niet interessant genoeg zijn omdat ze minder (hard) praten dan anderen. Of omdat ze minder lang genieten van een drukke sociale omgeving. Ze worden geconfronteerd met het vooroordeel dat ‘stillen’ minder succesvol zijn.
Laten we eerlijk zijn, introvert gedrag wordt minder sociaal geaccepteerd
En als er iéts is dat we allemaal willen, dan is het wel geaccepteerd worden. Tijdens een sessie is het meestal een grote eye-opener als ik iemand uitleg dat haar natuurlijke voorkeursgedrag met introvertheid te maken heeft. Mijn bevestiging dat er met introvertheid helemaal niets mis is geeft een flinke opluchting. Dat je daarvoor naar een psycholoog moet…
Laat ik even een paar ‘favoriete’ misverstanden over introverte mensen de wereld uit werken.
Introverte mensen houden niet van praten
Dat is niet waar. Ze houden er alleen niet van om iets te zeggen als ze niets te zeggen hebben. Prietpraat is zinloos. Vind een onderwerp dat er toe doet, dan zal een introvert uren met je in gesprek zijn.
Introverten houden niet van mensen
Integendeel. Introverten hechten juist veel waarde aan vriendschappen. Ze letten wel op de kwaliteit van de interactie: er moet genoeg inhoud en diepgang zijn. (En lol niet te vergeten). Daarom hebben introverten liever een kleine groep (h)echte vrienden. Dit in tegenstelling tot de extravert, die ook zijn vele bekenden ‘vrienden’ noemt.
Introverten houden niet van uitgaan
Onzin. Veel introverte mensen vinden uitgaan leuk. Het punt is alleen dat langdurig sociaal contact, vooral met groepen, hen veel energie kost. De mentale accu loopt dan leeg. Daarom zijn ze zuinig met hun energie en zullen eerder behoefte hebben om op zichzelf te zijn. Zo laden ze de mentale accu weer op. Dat is cruciaal.
Introverte mensen willen altijd alleen zijn
Introverte mensen hebben inderdaad uitstekend gezelschap aan zichzelf. Maar ze zouden het vreselijk vinden als ze hun ideeën niet regelmatig met iemand zouden kunnen delen.
En last but nog least: introverte mensen hebben slechte sociale vaardigheden
Nonsens. Introverte mensen weten heel goed hoe het werkt bij sociaal contact. Ze hebben er alleen niet altijd behoefte aan.
Er is nog een belangrijk verschil.
Stel je ziet twee hertjes dartelen door het bos. Ze komen bij een groene, sappige wei. Het ene hertje springt spontaan het open veld op en begint meteen te grazen. Het andere hertje heeft een stop-and-check-systeem: het kijkt eerst of er gevaar is voordat het verder gaat. Je weet namelijk nooit. Als blijkt dat alles oké is, springt het ook de wei in en graast heerlijk mee.
Welke reactie vind je het meest functioneel?
Het eerste hertje heeft het voordeel dat het direct kan eten. Maar het loopt daarbij wel meer risico. Het tweede hertje speelt op safe, maar het is de vraag of er nog genoeg voedsel over blijft. Ongeveer 80% van alle mensen volgt de stijl van het eerste hertje. Eerst doen en dan denken. Ongeveer 20% volgt de stijl van het tweede hertje. Eerst denken en dan doen. Dat zijn mensen die boven gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving. Hoog sensitieve personen, ofwel HSP’s. Een zeer groot percentage van de HSP’s is tevens introvert, als we de Amerikaanse psycholoog Elain Aron mogen geloven. Zij stelt dat beide stijlen nodig zijn voor de overleving van de totale soort. Dat geldt voor hertjes, vissen, vogels én mensen. Introverten en extraverten, gevoelige en minder gevoelige tiepjes kunnen dus niet zonder elkaar. Daarom hebben beide stijlen even veel recht om er te mogen zijn.
May the introvert force be with you
Ben je extravert? Stop met oordelen over introvert gedrag (als je dat al deed ;-)). En geef de introvert de ruimte om regelmatig zijn mentale accu op te laden.
Ben je introvert? Durf alsjeblieft jezelf te zijn. Er zijn al zo veel anderen. Dat maakt het voor iedereen gemakkelijker om zichzelf te zijn.
Zoek andere introverten op. Je kunt ze heel gemakkelijk herkennen. Ze zijn ook op zoek naar jou.
Meer lezen? Susan Cain bracht in 2012 het boek Quiet uit. In de Nederlandse vertaling heeft als titel Stil.
5 gedachten over “Hoe je als introvert je imago kunt opkrikken terwijl je toch jezelf blijft”
Wow, mooi blog weer. Je kunt ook introvert zijn met adhd, leuke combi 😉
O wat een feest der herkenning! Nog een paar van dit soort blogs en mijn schuldgevoel verdwijnt 😉 Vooral dat ‘opladen’ herken ik heel erg.
Dank jullie wel Lotty en Kitty. Leuk om te weten dat twee van Neerlands beste bloggers (schrijvers) ook ‘soortgenoten’ zijn. Over combi’s gesproken. Er is van alles mogelijk. We zijn tenslotte altijd meer dan alleen introvert. Gelukkig.
Duidelijke uitleg van introvert/extravert.Leuke beeldspraak.
In een frisse taalsetting….
Zelf ben ik extravert,maar ik kan nu nog beter omgaan met introverte personen.
Heel herkenbaar. 🙂