Kerstmis.
Iedereen gezellig en liefdevol met elkaar, prachtige versieringen, lekker eten, mooie muziek, cadeautjes, goede doelen. Met recht genieten van the spirit of Christmas…
Of toch niet?
Zie je juist op tegen die dagen, omdat je niet verwacht dat het de hele tijd gezellig zal zijn? Voelt het als een verplichting? Loop je eerder te stressen in de keuken en eet je vervolgens te veel? Zullen die oude relationele triggers (waarschijnlijk wéér) worden afgevuurd bij het haardvuur? Niet bepaald bevorderlijk voor het welzijn. En dan al die cadeautjes die bewijzen dat commercie Jezus’ geboorte nogal eens overschreeuwt…
Het geeft te denken. Ik durf te wedden dat genoeg mensen het liefst weg zouden gaan. Ver weg. Het voelt dubbel, die Kerst. Herken je dat? Welkom bij de club.
Vermijding is meestal geen oplossing
Met Kerst hangt er een sfeer van liefde. Tenminste, dat willen we graag. Maar als het niet (helemaal) uit de verf komt is het nogal pijnlijk. Want zeg nou zelf: wie wil zich nou niet geliefd voelen en anderen liefhebben? Iedereen toch? En dan niet alleen met Kerstmis, maar altijd.
Kerst is de hemel voor mensen die hun liefde uitdrukken door cadeaus te geven. Anderen geven daar geen bal om. Dat heeft een reden.
Zij hebben een andere liefdestaal
De Amerikaan Gary Chapman helpt ons dit te snappen. Hij stelt dat er vijf liefdestalen zijn.
Dat wil zeggen, vijf vormen om liefde te geven én te ontvangen. De ene vorm is niet beter dan de ander. Ze zijn alleen verschillend. Wat er bij de een voor zorgt dat zij zich geliefd voelt, werkt bij een ander totaal niet, of zelfs averechts. Het is dus goed mogelijk dat we tijdens de feestdagen en masse de plank mis slaan en ons dood ergeren aan andermans manieren. Simpelweg omdat we niet aansluiten op de liefdestaal van familie en vrienden.
Bugger!
Daarom snel wat les in liefde. Welke taal vind jij het meest aantrekkelijk?
1 Bekrachtigende woorden
Hou je ervan als de ander je met woorden waardeert en je openlijk erkent voor je inspanningen en kwaliteiten? Of gewoon om wie je bent? Vind je het heerlijk als iemand zegt dat hij van je houdt en waarom? Geef je zelf gemakkelijk veel welgemeende complimenten? Dan is dit waarschijnlijk je primaire liefdestaal.
Geheel in lijn met deze stijl kun je tijdens Kerst kaartjes uitdelen met voor iedereen een paar zinnen. Je vertelt wat je fijn/lief/mooi vindt aan die persoon. Geef anderen blanco kaartjes en nodig hen uit om ook voor iedereen iets aardigs op te schrijven. Liefst zo specifiek mogelijk voor elke persoon. Zorg dat iedereen een aantal kaartjes krijgt!
2 Quality time en luisteren
Vind je het belangrijk (en maak je dus tijd vrij) om bewust samen te zijn met anderen van wie je houdt? Leef je helemaal op als een dierbare je al haar aandacht geeft? Kom je emotioneel thuis als iemand zonder afleiding of onderbreking écht naar je luistert? Is dat een geschenk dat je zelf ook het liefste geeft? Dan weet je nu waarom. Het is je favoriete liefdestaal.
Wat kun je doen: geef met Kerst iedereen tenminste een paar minuten je onverdeelde aandacht. Vraag hoe het werkelijk met hen gaat. Accepteer geen ‘goed’, ‘moe’ of ‘oké’, maar vraag door tot je een antwoord krijgt dat dieper gaat. Hou dan je mond en luister! Kijk wat er gebeurt.
Je kunt dit natuurlijk ook aan tafel doen. Geef iedereen (die wil) een minuut (of twee) om te spreken. De rest van het gezelschap is stil en luistert. Vermijd de valkuil om de ander te willen helpen met advies of een oppepper. Alleen luisteren is al een geschenk op zich.
Bedenk wel dat dit voor velen niet gewoon is en misschien zelfs een beetje eng. Maar als het lukt geeft het veel binding tussen de aanwezigen. Daar doen we het voor.
3 Fysieke aanraking
Een arm om je heen, iemands hand vasthouden, een aai over de bol, een knuffel of (alleen voor partners) een heerlijke vrijpartij. Touch is natural, touch is good. Not everybody does it, but everybody should. Hier hoef ik toch niets over uit te leggen?
Idee: hoe zou het zijn als je met Kerst aan iedereen zou vragen of ze een knuffel van je willen? Vraag ‘mag ik je een knuffel geven?’ De mensen die ‘ja’ zeggen krijgen er een van je. Moet je daarvoor een beetje uit je comfortzone? Dat kan. Waarschijnlijk is fysieke aanraking dan niet je eerste liefdestaal. Maar misschien wel die van de mensen die bij je zijn. Wat zou er gebeuren als je uit je comfortzone gaat?
Het is bekend dat een (aantal) knuffel(s) maakt dat het hormoon oxytocine vrij komt. Een stofje waarmee je ontspant en je lekker in je vel voelt. Wordt het tòch nog gezellig.
4 Iets voor iemand doen
Vind je het fijn om je dienstbaar op te stellen? Steek je graag de handen uit de mouwen voor een ander? Voel je je onbemind als de ander steeds blijft zitten terwijl jij het werk aan het doen bent? Dan mag er nu een belletje gaan rinkelen. Deze liefdestaal gaat om actie. Niet lullen maar poetsen. Dingen samen DOEN. Teamwork geeft een gevoel van saamhorigheid en liefde. Dat is de reden dat mijn moeder mijn ramen gaat zemen als ze op bezoek is 😉
Met Kerst is het handig om te kijken waar je iets voor iemand kan doen. Tafel dekken? Helpen met koken of afwassen? De kinderen amuseren? Sommige mensen zullen om die reden van je houden. Omdat ze voelen dat jij van hen houdt.
5 Cadeautjes geven
Tja, zoals gezegd, die liefdestaal komt meestal wel uit de verf met Kerst. Bedenk dat een ontvanger met een andere liefdestaal nog blijer zal zijn met het cadeau als de eigen liefdestaal wordt aangesproken. Heb je een cadeau gekocht waaruit blijkt dat je eerder heel aandachtig hebt geluisterd? Dan is dát de echte waarde. Hetzelfde geldt voor de moeite die je hebt gedaan om het cadeau te verkrijgen. Dat is een act of service. Het is handig om eens na te denken over de liefdestaal van je dierbare en daar iets mee te doen. Een saunabon om samen te kunnen relaxen is quality time. Een massage honoreert de voorkeur voor aanraking. Geschenken hoeven niks te kosten en kunnen toch goud waard zijn.
Hulp nodig om er achter te komen wat jouw primaire liefdestaal is? Dan kun je hier terecht voor een Nederlandse ‘test’.
Nog even dit
Voelen deze suggesties voor jou als te kort door de bocht? Dat is oké. Kerst is voor meer mensen een beladen tijd waarin veel oud zeer vrij komt. Het kan zijn dat er ‘te veel tussen zit’ om bovenstaande tips in de praktijk te brengen. Als je dat merkt, wees dan mild voor jezelf. Het heeft nooit zin om jezelf op de kop te geven voor iets dat nog op je plankje ligt en waar je nog bij tijd en wijle last van hebt. Merk het op en ga er mee aan de slag.
Hoe? Ik heb het 30-daagse Kom Los van je Verleden programma voor je ontwikkeld. Vanaf begin januari vind je hiervoor een opt-in op mijn website www.commucare.nl waarmee je je kunt aanmelden.
Als je al ingeschreven bent voor mijn periodieke e-zine, dan ontvang je in januari een uitnodiging om mee te doen in je mailbox.